lat

16. новембар Међународни дан толеранције


ПОДЕЛИТЕ:

Међународни дан толеранције се обележава широм света, прилика је да упозоримо и данас, колико су нетолеранција, дискриминација, дискриминаторни ставови, мржња и предрасуде још укорењени у Србији, упркос томе што Устав и усвојени закони изричито забрањују дискриминацију и прописију инструменте за заштиту од ње. Неефикасну, једино као што је неучинковито свако пуко прокламовање, без политичке воље да постане стварност.

Србија је земља пуна изазова, у којој је се различитости радикализују, а нетолеранција испољава свакодневно. Уважавање различитости је услов стварног просперитета. Али, постоји нешто на шта никада не треба показати толеранцију - а то је насиље, које је извориште и полазиште сваке нетолеранције. Уважавање међусобно и прихватање обиља које нам пружа различитост могућа је једино када се осуде и казне сви покушаји пропагирања и ширења нетрпељивости и дискриминације. Када се последице престану мерити и прилагођавати према политичким критеријумима.

Толеранција значи слободу, заједништво и прихватање, стајање иза својих уверења и поштовање туђих и другачије. Није и не може бити наметање, сила, неприхватање, затварање очију и врата пред реалним и могућим. Толеранција је будућност и морална и делатна страна демократије. Толеранција је будућност за коју се боримо свакодневно.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ