lat

Јерков: Влада тера родитеље да се цењкају око своје нестале деце


ПОДЕЛИТЕ:

Изјава др Александре Јерков, народне посланице

Још од како је 2014. године истекао рок који је Србија добила од Европског суда за људска права да реши ово питање, заједно са удружењима родитељима тражимо начин да се овај проблем реши. У претходних пет година сам више од две стотине пута у Скупштини предлагала да се у Кривични законик унесе само једна измена - да кривично дело крађе беба не застарева. Више од две стотине пута су посланици владајуће коалиције одбили овај предлог и више од две стотине пута поново нанели неправду и бол родитељима који су преживели оно најгоре што може да им се деси. Сада их Предлогом закона Влада поново понижава и тера их да истину о свом несталом детету замене за 15.000 евра. Нека они који то предлажу прво кажу за колико пара би се они одрекли свог детета, па нека онда ту непристојну понуду изнесу другима.

Јавно слушање о закону о несталим бебама које ће се одржати 28. новембра биће прва прилика за родитеље беба које су украдене из породилишта да у Народној скупштини говоре о овој страшној теми и највећа шанса да се ова неправда реши и да се усвоје механизми помоћу којих би они сазнали истину о својој деци.

Нажалост, оно што се предлогом закона нуди апсолутно је супротно. Родитељима којима су деца украдена из породилишта се уместо истраге нуде неефикасне процедуре, уместо незастаревања и ретроактивности нуде им се лоша решења, а уместо истине о њиховој деци нуди им се 15.000 евра. Иако се удружења родитеља разликују по многим стварима - уједињени су у једном ставу, предлог закона не ваља.

Постараћемо се да ту поруку на јавном слушању врло добро чују они који закон предлажу. Морају знати да тај закон предлажу због родитеља, не због испуњавања форме Савета Европе - ако то не схватају, треба да се запитају зашто се баве политиком.

др Александра Јерков, народна посланица, потпредседница Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ