lat

Лутовац: Опозиција правовремено предлагала


ПОДЕЛИТЕ:

Лидер Демократске странке, која је део Савеза за Србију, Зоран Лутовац каже за ,,Блиц“ да опозиција има одговорност, али и да су на све захтеве на време указивали.

- Да, опозиција има одговорност и предлаже још од децембра 2018. године да се изборни услови мењају. Дакле, правовремено. Такође, предлагали смо и предлажемо реалне и конкретне предлоге. Ти предлози би требало да грађанима Србије омогуће оно што грађани земаља ЕУ већ имају - слободне и поштене изборе.

Конкретно би требало да се уз посредовање представника ЕУ, одвојеним разговорима са опозицијом и властима, дође до услова за одржавање нормалних избора - каже Лутовац и набраја шта конкретно траже:

Прво, постизање свеобухватног споразума на основу предлога независних стручњака протеста “1 од 5 милиона”, домаће и међународне стручне јавности. Друго, договор о механизмима за спровођење споразума, вођени позитивним примерима ангажовања ЕУ на примеру Северне Македоније, и треће примену договореног споразума најмање девет месеци пре одржавања.

На питање да ли ће ићи на данашњи састанак да им то и кажу и нада ли се позитивном одговору, Лутовац одговара: Не, ово им је већ послато писменим путем. Имаћу, као и неке колеге из опозиције, одвојене разговоре са њима. А сама чињеница да имамо посебне састанке је позитивна повратна информација - сматра Лутовац.

Уз Фајон и Билчика, посредници у дијалогу биће бивши ЕУ посланици Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ