lat

Слободни и поштени избори су циљ око кога нема погађања


ПОДЕЛИТЕ:

- Не желимо да учествујемо и никада нећемо пристати да разговарамо о томе како непоштене и неслободне изборе да претворимо козметичким променама у привидно слободне, категоричан је био у оцени др Зоран Лутовац, гостујући у емисији Упитник, емитованој на РТС.

На питање о разлозима неучествовања у најављеним разговорима власти и опозиције под окриљем ЕУ који се организују наредних дана у Скупштини Србије, Лутовац је цитирајући одлуку Главног одбора, навео да Демократска странка не одбија разговоре са међународном заједницом, напротив интензивираће их, али предложени формат и теме конкретних не одражавају стварну потребу и не уважавају нужност промене изборних услова, регулисање изборне администрације и укидање потпуне контроле медија.

- Ја сам као саветник премијера Зорана Ђинђића радио на књизи о корупцији, заједно са Верицом Бараћ. Да ли можете да замислите да се ендемском болешћу друштва бави неко из власти данас?, запитао је др Лутовац илуструјући различитости укупног амбијента и атмосфере између периода када је била успостављена демократски изабрана власт и данас.

Подвукао је још једном искреност у опредељењу за дијалогом. Стварном о стварном.

- Лепо је слушати обећања представника власти. Међутим, искуство нас учи да су она лажна, а ружна стварност нам то и потврђује, констатовао је председник ДС повлачећи паралелу и са вечерашњом емисијом која упркос гостима не може бити показатељ слободе и отворености медија.

Упознајући јавност са хронологијом у формирању одлуке о бојкоту неслободних избора, Лутовац је навео и закључке опозиционих странака и захтеве са грађанских протеста и препоруке Експертског тима.

- ЕУ је пожељан медијатор и прихватљив. Међутим, мора да се разговор води билатерално и тема да буде унапређење свеобухватног споразума и разрада механизма за имплементацију, као и обезбеђивању периода од девет месеци неопходних за практично оживотворење промењених околности, рекао је Лутовац.

У дефинисању домета и циљева кампање бојкота, Лутовац је означио од виталног значаја да се слободно формира изборна воља. Да не сме бити притисака и уцена. Ми немамо тековину слободе и демократије: немамо тајност избора, и то су и полазне основе и обриси промена којима тежимо спроводећи активности и комуницирајући са грађанима Србије.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ